Tıp Bayramı; her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü. Sağlık sektörü, doğumdan ölüme kadar geçen bir hayatın her evresinde mutlaka başvurulan, herkesin hizmet aldığı bir sektör. Allah’ın yarattığı en önemli varlık olan insana hayatın her safhasında hizmet veren, onun sağlıklı ve mutlu olması için çaba sarf eden bir meslekte olmak yaşamda en hayırlı işlerden biridir. Böylesine kutsal bir mesleği yaparken elbette çeşitli zorluklar olacaktır. Ancak, insanlarımızdan alınan hayır duaları bu ağır yükü hafifletmektedir. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi gelişmiş bir toplumun en önemli göstergesidir. İnsanı yaşatmayı ve acısını azaltmayı amaç edinen, mesleğini vicdan ve ağırbaşlılıkla yürüten, sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için fedakarca çalışan doktorlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımızın maalesef çeşitli sorunlarla mesleklerini icra etmekte.

Istırap içindeyken bile hastasının yardımına koşan, acısını dindirmeden mesaisini bitirmeyen fedakar hekim ve sağlık çalışanlarının bu anlayışını yansıtan örneklere her gün şahit oluyoruz. Kolunda serum ile hasta muayene eden doktor, yoğun kar ve arazi şartları nedeniyle hastasını evinden alıp sırtında ambulansa taşıyan acil tıp teknisyeni, olay yerine bir an önce ulaşmak için hayatını ortaya koyan ambulans şoförünün gayretleri… Ve de hastanede veya sağlık ocağında cahil ve vahşi hasta yakınları tarafından dövülen doktorlar… Şimdi gelelim işin bir de istatistiki tarafına…Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de 130 bin doktor görev yapıyor ve bir doktora 590 kişi düşüyor. Türk Sağlık-Sen tarafından 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde doktor istihdamı ile ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre, Türkiye’de 130 bin doktor görev yaparken, Sağlık Bakanlığı’nda görevli doktor sayısı 75 bini buluyor. Bu doktorların 33 bin 812'si uzman, 32 bin 607'si pratisyen ve 8 bin 500'ü asistan olarak görev yapıyor. Türkiye'de bir doktora 600 hasta düşüyor. Sadece Sağlık Bakanlığı’ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında bir doktora ise bin 23 kişi düşüyor. 100 bin kişiye ise 42 pratisyen, 44 uzman ve 11 asistan hekim düşüyor. Araştırmada uzman ve pratisyen doktorların illere göre dağılımına da yer verildi. Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan uzman ve pratisyen doktorlar değerlendirildiğinde en çok İstanbul'da, en az doktor ise Tunceli'de çalışıyor. En fazla doktor çalışan il sıralamasında 10 bin 558 doktor ile İstanbul'u, 5 bin 686 doktorla Ankara, 4 bin 112 doktorla İzmir takip ediyor. Türkiye'de 99 doktorla en az doktorun görev yaptığı Tunceli'yi ise 105 doktorla Bayburt ve 112 doktorla Ardahan takip ediyor. En fazla uzman doktorun bulunduğu üç ili de İstanbul (6 bin 193 uzman doktor), Ankara ( 3 bin 704) ve İzmir (2 bin 257) oluşturuyor. En az uzman doktor ise 44 doktor ile Tunceli'de bulunuyor.

Araştırmada, OECD verileri ile Türkiye'nin doktor sayısı da karşılaştırıldı. OECD ortalamasına göre 100 bin kişiye 316, Türkiye'de ise 169 doktor düşüyor. Yunanistan'da 100 bin kişiye 614, Rusya'da 501, İtalya'da 410, Şili'de 158, Çin'de 150 ve Hindistan'da 74 doktor düşüyor. Araştırmaya göre, Türkiye'nin 100 bin kişiye düşen doktor sayısında OECD ortalamasını yakalaması için doktor sayısını 245 bine çıkarması gerekiyor. Yani Türkiye'nin 115 bin doktora daha ihtiyacı bulunuyor. Lütfen doktorlarımıza karşı saygılı ve de anlayışlı olalım…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner72