Gün geçmiyor ki yurdun hemen her tarafında trafik kazaları can ve mal kaybına yol açmasın. 15 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da ise trafik bilindiği gibi en büyük sorun. İstanbul’un bu trafik keşmekeşi içerisinde kaza olmaması ise mucize… Acemi sürücüler, trafik kurallarını hiçe sayan sürücüler, alkol alarak araç kullanan sürücüler, hız meraklısı sürücüler, şehir magandaları trafikte terör estiriyor adeta…
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şöyle deniliyor: İstanbul’da bir hafta içerisinde meydana gelen 594 trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybederken 196 kişi yaralanmış. Bir hafta içerisinde yapılan denetlemelerde ise 36 bin 908 sürücüye cezai işlem uygulanırken 8 bin 151 araç çekici marifetiyle otoparka çekilmiş…
Üzücü… Üzücü olduğu gibi bir o kadar da düşündürücü… Açıklamada; 24 Şubat - 2 Mart 2014 tarihleri arasında yapılan trafik denetlemelerinde 4 bin 796 araç sürücüsüne emniyet şeridi ihlalinden, 2 bin 896 araç sürücüsüne hız ihlalinden, bin 155 araç sürücüsüne seyir halinde cep telefonu ile konuşmaktan, 365 sürücüye alkollü araç kullanmaktan, 116 sürücüye korsan taşımacılık yapmaktan, 20 kişiye korsan araçlardan taşımacılık hizmeti almaktan, 10 bin 221 araç sürücüsüne yasak parktan, 5 bin 194 araç sürücüsüne kırmızı ışık ihlalinden, 2 bin 327 araç sürücüsüne emniyet kemeri kullanmamaktan, 413 araç sürücüsüne fazla yolcu taşımaktan, 105 taşıt sürücü ve firmaya tonaj sınırının aşılmasından, 138 motosiklet sürücüsüne koruma başlığı, gözlüğü bulundurmamak ve kullanmamaktan, 8 bin 980 araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu’nun diğer maddelerinden olmak üzere toplam 36 bin 908 sürücüye cezai işlem uygulanmış denilmekte…
Yine aynı açıklamada; 8 bin 151 araç çekici marifetiyle otoparka çekildiği ifade edilirken, ‘belirtilen tarihler arasında 3 ölümlü, 146 yaralanmalı, 445 maddi hasarlı olmak üzere toplam 594 trafik kazasına müdahale edilmiş olup, kazalarda 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 196 vatandaşımız ise yaralanmıştır’ denildi.
Meydana gelen bu ürkütücü kazaların nedenlerini özetlersek; emniyet kemeri takmama, aşırı hız yapma, sürücünün görme yeteneği ile hız arasındaki ilişki, hız körlüğü, tünel görüşü, alkol alma, agresif sürüş, olumsuz hava koşulları, uykusuz sürücü gibi nedenleri sıralayabiliriz… Yapılan araştırmalar Türkiye'de her yıl gerçekleşen ortalama 1 milyon adet trafik kazasının en önemli 4 nedeninin, 'hız limitine uymama', 'hatalı sollama', 'öndeki aracı yakın takip' ile 'alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanma' olduğunu gösteriyor.
Durum bu derece vahim olduğuna göre trafik cezalarının artırılması birinci şart olarak görülmekte. Cezalar ağırlaşınca belki sürücülere de biraz olsun kurallara uyma çekincesi gelir…Kurallara uymanın sağlanması ise uzun vadede eğitimle mümkün. Ancak, kısa vadede yapılacak en önemli uygulama ise 'denetim'.
Jandarma ve trafik polisi yoğun denetim yapmalı, kuralları çiğneyenlere gerekli idari para cezaları verilmeli. Cezaların oranı da önemli. Can yakıcı ve caydırıcı olmalı, aksi halde denetimin anlamı kalmıyor. Cezalar bugün uygulanan miktarların çok üzerinde olmalı. Devlet, denetim ve cezaların artırılması için çalışma yapmalı…