Canlı ve cansız varlıkların bulunduğu ortama çevre denir. Canlılar yaşayabilecekleri ortama göre çevrede barınırlar. Hayatın düzenli olarak devam etmesi ve canlıların yaşamının devamlılığı için çevreye gereken önemi vermeli, kirletmemeli, zarar verecek davranışlarda bulunmamalıyız.
Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden, eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesiminden ve her yaştan insana çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Bu durumda; şimdi ve gelecek kuşakların temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, kırlarda çocuklarımızın rahatça oynayabilmeleri, topraklardan bol ve bereketli ürün alınabilmesi için bireylerin, tek tek ve örgütlü bir şekilde sorumluluklarını bilmeleri ve ona göre davranmaları gerekmektedir. Geleceğini düşünen herkes çevreyi temiz tutmalı ve korumalıdır. Çevreyi temiz tutmanın yolu bireysel sorumluluk duygusundan, çevre bilincinin oluşmasından, oluşturulmasından geçer. Çevre bilincine sahip olmak, temel insan haklarının eşitlik ve adalet ilkelerini içine alan çağdaş insan davranışlarının çerçevesini oluşturmaktadır. Çağdaş insanın çevre bilinci, kendi içinde duyduğu bireysel sorumluluk duygusunu etrafındaki insanların da duyması için çaba göstermeyi de gerektirmektedir. Doğal çevrenin düzeni döngülerden ve değişimlerden meydana gelmektedir. Bu döngüler canlılığın devam etmesini sağlar. Yeryüzü şekillerinin oluşması, iklimlerin meydana gelmesi, bitki örtüsünün yayılması ve canlıların nesillerinin devam etmesi buna bağlıdır. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle sanayileşmesinin ve şehirleşmenin artması, doğal çevrenin bozulmasını ve çevrenin kirlenmesini de beraberinde getirmiştir. Kirlenen çevrenin düzeni de bozulmaktadır. Çevre sorunları günümüz dünyasında küresel sorunlar oluşturmaktadır. İklimlerin değişmesi, mevsim geçişlerinin gecikmesi, ormanların yok olması, kuraklaşma, çölleşme, su kaynaklarının tükenmesi, canlıların neslinin son bulması çevre sorunları nedeniyle yaşanmaktadır.
Doğal afetlerin birçoğu çevresel sorunların çözüme ulaşmaması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Değişen döngü ve dengeler doğada boşluk kabul etmeyerek insan hayatı başta olmak üzere bütün canlı hayatını riske sokmaktadır.
Bu nedenlerle dünya kamuoyunda farkındalık oluşturmak için 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir. Bu özel günde, çevre ile ilgili sorunların çözümü ve bilinçlenme konusunda çalışmalar uluslararası düzeyde de yapılmaktadır. Çevreyi koruduğumuz sürece hayatımız devam edecektir.