‘Türkçeyi Doğru Kullanım' kılavuzu

Sancaktepe Kent Konseyi'nin düzenlediği programda, Edebiyatçı-Yazar Yavuz...

‘Türkçeyi Doğru Kullanım' kılavuzu

Sancaktepe Kent Konseyi'nin düzenlediği programda, Edebiyatçı-Yazar Yavuz...

26 Şubat 2013 Salı 11:16
‘Türkçeyi Doğru Kullanım' kılavuzu

Sancaktepe Kent Konseyi'nin düzenlediği programda, Edebiyatçı-Yazar Yavuz Bülent Bakiler,  ‘Türkçeyi Güzel Konuşmak' konulu bir konferans verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaş gerçekleştirilen konferansta, okul öğrencilerine dilin önemi ve Türkçeyi güzel kullanmak için yapılması gerekenler anlatıldı.

Sancaktepe Kent Konseyi Başkanı İsmail Karabiber'in açılış konuşmasını yaptığı programa, ağırlıklı Sancaktepeli öğrenciler katıldı. 1 Aralık Perşembe günü yapılan programı öğrenciler büyük bir ilgi ve dikkatle izledi.

Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Türk dilinin, Türk halkının kitap alışkanlığının olmaması nedeniyle kan kaybettiğini ve yıllardır emek verilerek dile sokulan kelimelerin eski kelime diye çıkartıldığını söyledi. Genco Erkal Kültür Merkezi'nde gençlere konuşan Yavuz Bülent Bakiler,  dilin insan ve millet hayatındaki yerinin önemli olduğunu belirtti. Bakiler, Batı dünyasında çocukların iyi bir seviyede yetişmesi için ders kitaplarının 71 bin kelimeyle yazıldığını vurgulayarak, bu sayının Japonya'da 44 bin, İtalya'da 32 bin, Türkiye'de ise sadece 6–7 bin olduğunu dile getirdi. Bakiler, çocukların, bu sayının yalnızca yüzde 10'u ile konuştuklarını ve tek çıkış yolunun kitap okumak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geri kalış sebeplerinin başında da, çocuklarımızın yeterli miktarda dil zenginliğine sahip olmamasının olduğunu belirten Yavuz Bülent Bakiler, “Namık Kemal diyor ki, ‘Bir insanın zekâsı, bildiği kelime sayısı ile orantılıdır.' Bir insan ne kadar çok kelime bilirse, aklını o nispette iyi kullanır. Bir insan ne kadar az kelime bilirse, aklını kullanmakta zorlanır. Kendisini ifade edemez ve kendine anlatılanları kavramakta zorlanır. O bakımdan diyor Namık Kemal, ülkenin kalkınması ve yükselmesi bizim dilimizin zenginliğine bağlıdır” şeklinde konuştu.

'Kelime insanın cebindeki paradır' ifadesini de kullanan Şair Bakiler, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanın parası ne kadar çoksa ihtiyaçlarını o kadar rahat görür, insanın hafızasındaki kelimeler ne kadar çoksa o ölçüde başarılı olur”.

Gelişim çağındaki çocukların kendi dillerini öğrenmeden, özellikle çizgi filmlerle yabancı dile maruz kaldığının altını çizen Bakiler, bu çocukların gelecekte toplumdan kopuk ve geleneklerinden uzak olacağını vurguladı. Bakiler, “Dile ve kültüre sahip çıkmak tüm vatandaşlarımızın milli bir görevidir” dedi.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3

banner72