Sancaktepe'de ‘Anayasamızı Hazırlıyoruz' toplantıları başladı

Sancaktepe Belediyesi ve Türkiye Küçük Milletler

Sancaktepe'de ‘Anayasamızı Hazırlıyoruz' toplantıları başladı

Sancaktepe Belediyesi ve Türkiye Küçük Milletler

26 Şubat 2013 Salı 11:16
Sancaktepe'de ‘Anayasamızı Hazırlıyoruz' toplantıları başladı

Sancaktepe Belediyesi ve Türkiye Küçük Milletler Meclisi'nin ortaklaşa düzenlediği ‘Anayasamızı Hazırlıyoruz' konulu toplantıda Sancaktepeliler bir araya geldi.

Samandıra Kültür Merkezi'nde  gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yardımcısı Yusuf Tarık Uçar, yeni yapılacak anayasanın sivil, özgür ve bizden bir anayasa olması gerektiğini dile getirdi. Uçar, “Yeni anayasa farklı kültür ve birikimleri içeren sivil ve bizden bir anayasa olmalı. Yabancı ülkelerdeki yasaları direkt uygulayan bir anayasa olmamalı. Bizden de izler taşımalı. Bunun yanında sivil halkın tam anlamıyla temsil edildiği ve söz sahibi olabileceğimiz bir anayasa olmalı. En küçük toplum birimlerinin bile temsil edildiği içeriğe sahip olmalı” şeklinde konuştu.

Konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür eden Uçar, mikrofonu Müzisyen Şanar Yurdatapan'a bıraktı. Anayasayı yapma işinin sadece hukukçuların işi olmadığına değinen Yurdatapan, darbe anayasasının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yurdatapan, “Sivil Toplum Kuruluşları bu anayasa düzenleme sürecine ne kadar katılırsa o denli faydalı olur. Bir mutabakata varılmalı. Ortaya çıkan metin çatışmalardan uzak, uzlaşıcı bir yapısı olmalı” ifadelerini kullandı.

‘Anayasamızı Hazırlıyoruz' toplantısının bir diğer konuğu olan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, anayasanın bir toplumsal sözleşme olarak anılması gerektiğini ifade etti. Anayasanın her evresinde halktan katılım olması gerektiğini dile getiren Dilipak, “Kesinlikle halktan katılım olmalı. Devlet sayısal verileri topluma açmalı. Kamunun, üniversitelerin, STK'ların, basının ve halk toplumlarının etkin katılımı lazım. Metin çok uzun olmamalı. Ayrıca ne olması gerektiğinden çok, ne olmaması gerektiği konusunda devleti sınırlandıran tanımlar olmalı” konularına vurgu yaptı.

Giriş konuşmalarında sonra katılımcılar, yeni anayasanın yapısı ve hazırlanma süreci ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Yeni hazırlanacak anayasanın maddelerinin daha az olması, daha anlaşılır olması, temel hak ve özgürlüklerin sınırlarının daha genişletilmesi gerektiğini belirttiler.

 

Son Güncelleme: 26.02.2013 11:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner3