Van'da meydana gelen 7.2'lik deprem ve soğuk kış koşulları nedeniyle Beykoz'a gelen 21 depremzede aile Beykoz'da, ilçe kaymakamlığı, belediyenin ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla hayata tutunuyor.
Beykoz Kaymakamlığı'nın barınma, yakacak ve ev eşyası ihtiyaçlarını karşıladığı aileler, çoğu kışın bastırmasıyla birlikte bölgeden göç etmek zorunda kalan diğer Vanlı aileler gibi evlerini, akrabalarını ve umutlarını geride bırakmak zorunda kalmış. Van'dan ilçeye gelen aileleri evlerinde ziyaret eden Beykoz Belediyesi ilgilileri, öncelikli olarak ailelerin gıda, giysi, ısınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılıyor.
Psikolojik sıkıntı yaşayanlar Kavacık Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne yönlendiriliyor. Beykoz Kaymakamlığı tarafından ise daha çok ailelerin beyaz eşya ve ev eşyası gibi sorunları çözülmeye çalışılıyor. İlçeye çoğu kendi imkânlarıyla gelen aileler yardımların yanı sıra geçici de olsa iş imkânı sağlanmasını istiyor.
Sim Ailesi, Beykozlu hayırsever bir iş adamı tarafından Çavuşbaşı'nda bir eve yerleştirilmiş. Eşi inşaat işçisi olan Ayşegül Sim; “Evimiz ağır hasarlı olduğundan eşyalarımızı alamadık. Bir süre çadırda kaldık. 15 gün önce buraya geldik. Anaokulu'nda okuyan 5 yaşındaki kızım benden depremden 9 ay önce doğan kardeşine öğretmenin adını vermemi istemişti. Maalesef depremde kızımın adını taşıyan Nuran Öğretmeni kaybettik. Kızım çok etkilendi, günlerce ağladı” diyor.
‘Depremden önce sıcak bir evimiz, düzenli bir hayatımız vardı, hepsi geride kaldı' diyen Zinnet Bahar ise: “Evimiz ağır hasarlı olduğu için hiçbir eşyamızı alamadık. 1 hafta önce,o günkü üstümüzle başımızla buraya geldik. Kıyafetlerimizi yıkayıp kurutup tekrar giyiyoruz. Eşim hırsızlık olayları nedeniyle bizimle gelemedi. Çocukların eğitimi yarım kaldı. Kızımın çok severek okuduğu iletişim lisesi bu ilçeye çok uzak. Hayatımızı nasıl toparlayacağımızı, nereden başlayacağımızı bilemiyorum” şeklinde sıkıntılarını dile getiriyor.
İlçeye kendi imkânlarıyla geldikleri söyleyen Özgür Turan ise; “Depremden sonra bir süre köyümüzde kaldık. Kayınvalidemin akrabaları depremde öldü. Küçük çocuklarım çok korktu. En ufak bir sallantıda ‘deprem oluyor' diye ağlamaya başlıyorlar. Burada geçici bir süre kalmayı düşünüyoruz. Eşim hayvanlarımızı bırakamadığı için yanımıza gelemiyor. Geçidi de olsa bir iş imkânı sağlansa yanımıza gelir” diye konuşuyor.
Valilik aracılığıyla bu hafta içinde 20 aile daha Beykoz'a ulaşmış olacak. İlçeye yerleştirilecek olan ailelerin elektrik, su, kira bedelleri belediye tarafından karşılanacak. Yeni gelen ailelerle birlikte ilçede misafir edilen depremzede sayısı 500'ü bulacak.