Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, meslektaşı Okan Buruk’un burnunu sıkmasıyla gündeme gelmiş ve Mourinho’nun bu hareketi dünya gündemine yerleşmişti. Dünya spor gündeminin konuştuğu bu hareket çok tartışılırken Portekiz’de bu hareketin ne anlama geldiği de merak ediliyor. Burun sıkma hareketi Portekiz’de ne anlama geliyor? Burun sıkma futbolda ne demek? Burun sıkmak ne anlama gelir? Mourinho neden Okan Buruk’un burnunu sıktı? Mourinho Okan Buruk burun sıkma olayı ne? İşte detaylar…
MOURINHO MAÇ SONU OKAN BURUK’UN BURNUNU SIKTI
Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final müsabakaları kapsamında dün akşam Kadıköy’de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçının kazananı 2-1’lik skorla Galatasaray oldu. Galatasaray, Kadıköy’de aldığı bu galibiyetin ardından Türkiye Kupası’nda finale yükseldi. Olaylı maçın en çok konuşulanı ise Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho’nun Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un burnunu sıktığı anlar oldu. Maç sonunda Okan Buruk’un yanına yaklaşan Mourinho, Buruk’un burnunu sıktı. Bu ani hareket sonucu Okan Buruk yerde kaldı. O anlar kameralara an be an yansıdı.
PORTEKİZ’DE BURUN SIKMANIN ANLAMI
Dünyaca ünlü Portekizli Teknik Direktör Jose Mourinho’nun Okan Buruk’a yönelik yaptığı burun sıkma hareketinin ülkesi Portekiz’de bir anlamı var mı, Mourinho bu hareketi neden yaptı, burun sıkmanın futbolda bir anlamı var mı merak edilmeye başlandı. Yaşananların ardından arama motorlarında ‘Porteki’'de birinin burnunu sıkmak ne anlama gelir?’ sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Buna yanıt olarak Portekiz’de bu hareketin günlük yaşamda kullanılan yaygın bir hareket olmadığı ve belirli bir kültürel anlamı olmadığı sonucu ortaya çıktı. Bu hareket yetişkinler arasında yapıldığında rahatsız edici ve aşağılayıcı olarak ifade edilir. Bu hareketin alay, küçümseme veya sinirlendirme amacı taşıyabileceği de belirtiliyor. Bu tarz hareketlerin Latin kültüründe zaman zaman ‘maço’ bir tavır hatta bir tür ‘dominasyon’ gösterisi olarak algılanabildiği de belirtiliyor. Portekiz gibi futbola önem veren ve tutkuyla bağlı olan bir ülkede bu hareketin sahadaki mücadele kadar saha dışındaki savaşa da işaret ettiği şeklinde tanımlama yapıldı.