Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Doğancı, kitlesel zehirlenmelere yol açan bu tür salgınların önüne geçilmesi için tavuk dönerin üretimi ve tüketiminin yasaklanmasının dahi tartışılması gerektiğine önemle vurgu yaptı. Kocaeli ve Konya’da yaşanan ve yüzlerce kişiyi etkileyen besin zehirlenmesi vakaları, tavuk döner tüketimiyle ilgili sağlık risklerini yeniden gündeme taşıdı. Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Doğancı, son yaşanan vakaları değerlendirerek, tavuk dönerin yeterince pişirilmemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısını önemle yaptı. Prof. Dr. Doğancı, “Yeterince pişirilmediğinde stafilokok, salmonella ve basillus gibi bakteriler toksin üretebilir. Bu toksinler, besinin tadını veya kokusunu değiştirmediği için kolayca fark edilemez ve kitlesel zehirlenmelere yol açar” şeklinde konuştu.

Salgınlarla baş edebilmek için önceden hazırlanmış senaryoların ve tanı/takip protokollerinin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Doğancı, "Hangi örneğin hangi laboratuvara gönderileceği, hasta tedavisinin hangi rehbere göre yapılacağı gibi detaylar önceden netleştirilmelidir. Medyanın doğru ve bilimsel bilgilerle bilgilendirilmesi de halkın güvenini sağlamak açısından kritik önemdedir" şeklinde ifadeler kullandı. Besin zehirlenmelerinde gereksiz antibiyotik kullanımı ve yanlış tedavi yöntemlerinin de başka sağlık sorunlarına yol açabileceğine parmak basan Doğancı, "Antibiyotikler toksinlere etkili değildir. Gereksiz kullanımları, bazı durumlarda daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.

Fıtık tedavisinde devrim! Ağrısız ve hızlı bir şekilde sağlığınıza kavuşabilirsiniz Fıtık tedavisinde devrim! Ağrısız ve hızlı bir şekilde sağlığınıza kavuşabilirsiniz

TAVUK DÖNERİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNİN YASAKLANMASI GÜNDEMDE

Son olarak, toplum sağlığının korunması için yerel ve ulusal düzeyde iş birliği ve sürekli güncellenen meslek içi eğitimlerin önemine de değinen Doğancı, "İstatistiklerin doğru tutulması ve kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılması, gelecekteki önlemlerin daha etkili olmasına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Ekonomik krizle birlikte artan tavuk eti tüketiminin halk sağlığı risklerini artırdığına vurgu yapan Doğancı, "Tavuk dönerin birkaç gün saklanıp tekrar ateşe konması gibi uygulamalar, ciddi risk taşır. Bu nedenle tavuk dönerin üretimi ve tüketiminin yasaklanması bile gündeme gelmelidir" dedi.

Türkiye'de besin güvenliğinin denetiminde önemli eksikler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğancı, "ABD'deki FDA gibi bağımsız ve güçlü denetim kurumlarına acil ihtiyaç var. Aynı zamanda salgınlara hızla yanıt verecek, CDC benzeri ulusal bir hastalık kontrol merkezinin kurulması da elzemdir" ifadelerini kullandı.