Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mart ayı dış ticaret rakamlarını kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, mart ayında ihracat yüzde 3,2 oranında artarak 23,4 milyar dolara ulaştı. Böylece Türkiye, tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına imza attı.

Maaş promosyonu 105 bin TL oldu! Rekor ödeme bugünden itibaren geçerli Maaş promosyonu 105 bin TL oldu! Rekor ödeme bugünden itibaren geçerli

Bakan Bolat, yaptığı açıklamada, aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek beşinci ihracat değerinin de bu dönemde kaydedildiğini vurguladı. Son 22 ayın 13’ünde aylık ihracat rekoru kırıldığını belirten Bolat, ihracat performansındaki istikrarlı yükselişe dikkat çekti.

Öne çıkan başlıca veriler ise şöyle:

Mart ayı ihracatı: 23,4 milyar dolar

Aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek 5. ihracat değeri

Son 12 ayda toplam mal ihracatı: 263,4 milyar dolar

Yıllık ihracat artışı: %2,1

Dış ticaret açığı: 7,3 milyar dolar

Özellikle Ramazan Bayramı öncesinde gerçekleştirilen yoğun ihracat dikkat çekti. 28 Mart Cuma günü kaydedilen 2 milyar 65 milyon dolarlık günlük ihracat ile, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük ihracat rakamına ulaşıldı. Bakan Bolat, "Sadece 35 milyon dolar daha olsaydı, günlük bazda rekor kırılmış olacaktı" ifadelerini kullandı.

Açıklanan verilere göre, dış ticaret açığında da belirgin bir düşüş yaşandı. Bolat, ihracatın artması ve ithalatın dengelenmesi sayesinde dış ticaret açığında olumlu bir tablo ortaya çıktığını ifade etti.

Türkiye'nin ihracat alanında sergilediği bu başarılı performans, önümüzdeki dönemde ekonomik hedeflere ulaşılması açısından umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)