Yaşlanan nüfusla birlikte Parkinson vakalarında ciddi bir artış beklenirken, Türkiye'de yaklaşık 150 bin kişinin bu hastalıkla mücadele ettiği ifade ediliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, özellikle 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1'e ulaşan bu hastalığın, yaş ilerledikçe daha da yaygınlaştı. Dr. Dede, hastalığın erken teşhis edilmesi halinde yaşam kalitesinin önemli şekilde yükseldiğini kaydederek Parkinson'un uyarıcı olabilecek işaretlerine dikkat çekti.
YAŞLANAN NÜFÜSLA HASTA SAYISI ARTACAK
Yaşlanan nüfusla dünya genelinde Parkinsonlu hasta sayısının artacağının öngörüldüğüne işaret eden Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, hastalığın belirtileri ve risk faktörlerine yönelik önemli bilgiler aktardı. Parkinson'u 'beyindeki dopamin üreten hücrelerin zamanla azalmasıyla ortaya çıkan, ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı' olarak tanımlayan Uzm. Dr. Yüksel Dede, dopamin eksikliğine bağlı hareketlerde yavaşlama, titreme, kas sertliği ve denge sorunları görülebileceğini dile getirdi.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UMUTLANDIRIYOR
Bazı belirtilerin yıllar öncesinden başlamasına karşın erken fark edilmediğinde hastalığın uzun süre sessizce ilerleyebildiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Dede, erken evre sinyallerine yönelik şu bilgileri aktardı: “Koku duyusunda azalma, kabızlık, depresif duygu durum, uykuda konuşma, kavga etme gibi sorunları içeren uyku bozuklukları gibi hareket sistemini doğrudan etkilemeyen bulgular hastalığın erken belirtileri olabilir. Bu bulgular katılık, yavaşlık titreme gibi bulgulardan çok daha önce başlayabilirler. Bu belirtiler zamanla ilerleyerek daha belirgin hale gelir. Fark edilmezse uzun yıllar sinsice ilerler. Bu belirtiler genellikle göz ardı ediliyor. Ancak hareketlerde yavaşlama, kas sertliği ve titreme gibi klasik semptomlar ortaya çıktığında teşhis genellikle konulmuş oluyor. Erken dönemde bir nöroloğa başvurmak, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak açısından çok önemli" şeklinde ifadeler kullandı. Dr. Yüksel Dede, son yıllarda Parkinson tedavisi için de adından söz edilen kök hücre tedavisi konusunda şu bilgiyi verdi:"Kök hücreden elde edilen dopamin hücreleriyle yapılan klinik çalışmalar sürüyor. Henüz deneme aşamasında olan ve klinik kullanıma girmemiş bu tedaviler, gelecekte Parkinson hastalığının seyrini değiştirebilir.”