9 hastada yapılan deneysel aşının, tüm tümörleri yok ederek hastalığın geri dönüşünü engellediği duyuruldu Aşı, her hastanın biyolojik özelliklerine göre tasarlanarak bağışıklık sistemini yalnızca kanser hücrelerine yönlendirilmesi sağlandı. Üç yıl boyunca takip edilen hastalar üzerinde yapılan çalışmada, ciddi yan etkiler de gözlemlenmedi. Yapılan deneysel çalışma, kişiye özel geliştirilen bir kanser aşısının 9 böbrek kanseri hastasında tüm tümörleri yok ettiğini gözler önüne serdi. Üç yıl süresince takip edilen hastalarda kanserin geri dönmediği saptandı.
Dailymail'de yer alan bir habere göre, Yale Kanser Merkezi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü tarafından geliştirilen aşı, cerrahi müdahale sonrası kalan kanser hücrelerini hedef alarak sağlıklı dokuları korudu ve tümörleri yok etmeyi başardı. Aşı, her hastanın biyolojik özelliklerine özel olarak tasarlanarak bağışıklık sisteminin yalnızca tümöre özgü mutasyonları tanıyıp yok etmesine yardımcı oldu. Böbrek kanserinin ölümcül türlerinden biri olan berrak hücreli renal hücreli karsinom (ccRCC) için geliştirilen bu aşı, kanserin geri dönüşünü tamamen engellemeyi başarmış oldu. Aşı, bağışıklık sisteminin kanserle ilişkili mutasyonların yüzde 65’ine kadarını tanıyıp tepki vermesini sağladı ve ciddi yan etkiler olmadı. Çalışmanın başyazarı Dr. David Braun, “Amacımız bağışıklık sistemini doğrudan kanser hücrelerine yönlendirmekti. Bu aşı, her hasta için özel olarak hazırlandı" ifadelerini kullandı.
Yale Üniversitesi tarafından yapılan bu önemli çalışma, kanser tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralayacak gibi görünüyor. Şu an aşının etkinliği daha geniş çaplı testlerle doğrulanmaya devam etmekte. Eğer başarılı olursa, bu tedavi kanserle mücadelede devrim yaratacak bir adım olacak.