Çekmeköy Belediyesi’nde Borç Tsunami Rolü Oynuyor: 2,5 Yılda 2 Milyar TL Borç, Sıfır Vizyon Proje!
31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından Çekmeköy Belediyesi yönetimi, 15 yıllık AK Parti iktidarının ardından CHP’li Orhan Çerkez’e geçti. Görevi devraldığı dönemde Belediye Başkanı Orhan Çerkez, belediyenin toplam borcunun 600 Milyon TL olduğunu defalarca kamuoyuna duyurmuştu. 15 yıl boyunca tüm personel giderleri karşılanmış, dev yatırımlar hayata geçirilmiş ve geriye yalnızca bu borç yükü kalmıştı.

Peki, aradan geçen 2,5 yıllık süreçte ne değişti?
Ortada Çekmeköy halkının hayatına dokunan tek bir vizyon proje dahi yokken, belediyenin borcu adeta patlama yaparak 2 Milyar TL sınırına dayandı. 2026 yılı bütçesiyle 6 Milyar TL’yi bulan devasa bir kaynağın nerede ve nasıl harcandığı ise Çekmeköy kamuoyunda büyük bir panik ve merak konusu haline geldi.
“Yatırımı Bağışçı Yapıyor, Bütçe Buharlaşıyor!”
Çekmeköy’de yükseldiği söylenen kreşlerin dahi belediye kasasından değil, hayırsever bağışçılar tarafından yaptırıldığı Başkan Çerkez’in kendi açıklamalarıyla sabit. Geriye kalan icraat ise yalnızca birkaç parkın makyajlanması ve birkaç yüz metre asfalttan ibaret.
Kamuoyu haklı olarak soruyor: Yatırım yoksa, hizmet yoksa, 2026 bütçesindeki milyarlar nerede?
Çekmeköy’ün beş yılını heba etmekle suçlanan Orhan Çerkez yönetimi, iddialara göre belediyeyi hemşehri kayırmacılığı ve adrese teslim “ballı, puanlı” ihalelerle adeta bir borç batağına sürüklüyor.
Şaibe ve Şişirilen Faturalar: Çekmeköy Belediyesi Hortumlanıyor mu?
Sokak kulislerinde ve ilçe siyasetinde konuşulanlar yenilir yutulur cinsten değil! Tüm satın almaların merkezinde yer alan Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Ataşehir’den özel olarak getirilen Vefa Vedat Budak’a bağlı Kültür Müdürlüğü üzerinden yürütülen operasyonlar mercek altında.
İddiaların odağındaki skandallar zinciri şöyle sıralanıyor:
123 Milyonluk Kirli İhale: Kültür Müdürlüğü bünyesinde gerçekleşen devasa bütçeli ihalelerde usulsüzlük şüpheleri.
Fatura Şişirme ve Eksik Malzeme: Uçurtma Festivali gibi organizasyonlarda kağıt üstünde gösterilen malzemelerin eksik teslim edilmesi ve faturaların şişirilmesi.
Komisyon Çarkı: Dürüst ve usulüne uygun iş yapan esnafın ödemeleri dondurulurken, komisyon ilişkileri üzerinden yürüyen işlere öncelik tanınması.
İmar İşlerinde Medyaya Düşen Skandal: %3 Komisyon Çarkı!
Çekmeköy’deki rant ve iddiaların boyutu sadece belediye içi ihalelerle sınırlı kalmıyor. Daha önce çeşitli medya organlarında da geniş yer bulan iddialar, ilçedeki imar hareketliliğinin arkasındaki karanlık ilişki ağını gözler önüne seriyor.
Basında yer alan haberlere göre; Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in oğlunun, Çekmeköy genelinde yürütülen bütün imar işlerinden %3 komisyon aldığı iddiaları kamuoyunda ciddi bir çalkantıya yol açmıştı. İlçedeki inşaat ve imar projelerinden bu yolla büyük bir rant çarkı döndürüldüğü iddiası, şeffaf belediyecilik söylemlerinin ardındaki acı tabloyu bir kez daha ortaya koyuyor.
Aile Skandalları ve İş Takibi İddiaları!
Çekmeköy siyasetinde konuşulan iddialar bunlarla da bitmiyor. “Ben yaptım oldu” anlayışıyla şeffaflıktan tamamen uzak bir yönetim sergilediği belirtilen Orhan Çerkez’in yakın çevresi ve akrabaları hakkında da dudak uçuklatan iddialar mevcut:
Altın Satın Almaları ve İş Takibi: Çerkez’in yakın akrabalarının belediyede kendi özel işlerini takip ettiği, aileden bir kadının düzenli olarak yüklü miktarlarda altın satın aldığı iddiaları gündemi sarsıyor.
Protokol Müdürü Akraba Skandalı: Başkanın özel işlerini takip etmekle görevli olan ve aynı zamanda yeğeni olan Protokol Müdürü’nün, bir yandan başkanın bir takım işlerini takip ederken diğer yandan da kendisi için özel iş takibi yaptığı ve topladığı paralar nedeniyle görevden uzaklaştırıldığı öne sürülüyor. Buna rağmen dedikoduları bastırmak adına hâlâ belediye çevresinde nüfuz kullanmaya devam ettiği iddiaları bardağı taşıran son damla oldu.
Çekmeköy halkının helal paralarının kimlerin cebine aktığı, şeffaflıktan uzak bu yönetimin belediyeyi getirdiği uçurumun detayları ve çok daha fazlası yakında Flashaber sayfalarında tüm detaylarıyla aydınlanacak!
Çekmeköy Kamuoyu Cevap Bekliyor: Milyarlar Nereye Gitti?
FlasHaber.com.tr